21.2.11

Interiør som terapi

Bildene har dere kanskje sett før, men ordene mine er nye...
Dette innlegget har jeg grunnet på i flere dager. Tankene om det jeg vil skrive, startet ved at jeg leste NIB sitt innlegg om interiør som terapi. I de artiklene jeg leste, så stod det mest om parterapi. Og det er ingen hemmelighet for noen, at oppussingprosjekter kan være utfordrende både for en selv og for dem man lever sammen med. Men mine tanker har kretset mest rundt hva oppussing og fornying har gjort for meg i den siste tiden.

For å gå litt tilbake, så har jeg i hele mitt voksne liv, vært opptatt av interiør og farger. Iallefall helt siden jeg flyttet på hybel og fikk mitt eget. Og da jeg giftet meg og vi kjøpte vårt eget lille småbruk, ble interiørinteressen bare blitt større og større.
Jeg har født fire barn. Fire helt vidunderlige barn, som jeg elsker mer enn noe annet. Det å få barn er en utrolig omveltning i livet. Ikke bare er det stort å bli mamma, men man får et nytt menneske inn i livet som trenger rom, plass og tilhørighet. Og siden jeg ble mamma for første gang for nesten ti år siden, har fargene og stilene endret seg der vi har bodd.


Før jeg fikk mitt tredje barn, hadde jeg en veldig kreativ periode. Jeg sydde masse barnetøy, voksentøy og ting og tang til hjemmet. Jeg koste meg med innredning og interiør. Skapergleden var på topp!
Men etter at sistemann kom i februar 2010, så ble jeg desverre så dårlig. Jeg fikk en alvorlig barseldepresjon. Det var den tyngste og vanskeligste tiden hittil i livet. Jeg husker knapt noe fra store deler av vår/sommer 2010. Heldigvis har jeg en mann som er stødig som fjellet og var en uendelig støtte i denne tiden. Og ellers fikk jeg også stor hjelp fra familien og off. instanser rundt meg.
Tidlig i høst, i takt med at kveldene ble mørkere, ble jeg lettere og lettere til sinns. Og i november oppdaget jeg interiørbloggene. Jeg startet så forsiktig med min egen blogg. La ut litt bilder og tanker. Og jeg fikk respons og bloggeinteressen ble bare større og større.


Og det beste av alt var at jeg ble så inspirert! Jeg ble inspirert til å pusse opp og fornye rundt meg. Det var i den tiden vi gjorde ferdig vaskerommet vårt. Det ble lyst og lett og oversiktlig. Det var akkurat dette jeg trengte! Jeg trengte å gjøre noe. Lage noe. Male og fornye. Det var som om ny energi kom i takt med inspirasjonen.
Og det er i den sammenhengen at jeg har tenkt en del over ordet interiørpsykologi. Hva gjør oppussing med et menneske? Hva om man har for mange, for store prosjekter. Blir det lett for mye? Blir det lett bare stress og mas? Jeg valgte å ønske alle ideer mer enn velkommen.
Det var så godt å fylle hodet med andre ting enn det forvirrende kaoset jeg hadde hatt i meg så altfor lenge. Jeg trengte å komme opp og ut i lyste igjen. Ungene og mannen min trengte at jeg kom meg på beina.


Jeg søkte tidlig om medlemskap i NIB. Og da jeg fikk bli medlem her, så kjente jeg ideene komme over meg igjen. Slik jeg var vant med tidligere. Det var så uendelig GODT!
Og dermed begynte jeg å male. Male og male! Et år med innestengt energi måtte ut. Og det var ikke vanskelig å male vegg, tak og innredning på kjøkkenet i løpet av noen få dager. Det var så uendelig mye oppspart energi som ville ut, hehe.
Huset mitt har hatt vegger i Lys Jord i nesten ti år. Nå skal det blir lyst. Og det føles som en.... renselse. Ut med det gamle, mørke. Inn med hvite vegger og tak. Og inn med møbler og detaljer med farger! Farger som også gir energi og glede.


Så det jeg ville fortelle med dette, var at oppussing kan være som en terapi. For meg ble det det.
Og min mann lar meg holde på. Han er bare så glad for at jeg nå har ideer, planer og drømmer. Jeg tror det gleder han, på flere plan, at huset blir pusset opp. For drømmer og prosjekter gir forventning og kreativitet. Jeg har fortsatt dager som er tyngre å leve igjennom enn andre. Men det er aldri lengre så vanskelig å stable beina inn under meg igjen. De mørke dagene som før var store, svarte hull, de er ikke lengre der. Nå er det kun noen hull i bakken. Og jeg reiser meg lettere igjen.


Nå koser jeg med så uendelig mye med bloggingen. Tilbakemeldingene jeg får, kommentarene jeg leser. De andre bloggene jeg er inne hos. Jeg nyter bilder og tekst. Jeg laster ned inspirasjon i mitt hode. Og jeg kjenner at jeg gleder meg til neste prosjekt i huset. Neste malingstrøk. Det er utfordrende, men også kreativt skapende å lage noe ut i fra de rammene jeg har av økonomi og tilgjengelige materialer. Og Signes ord: "Ta det du har for hånden og lag en skatt", har blitt som et lite mantra. Ikke alt trenger å koste og være dyrt. Det kan bli vakkert det man har fra før. Med litt maling eller nytt stoff, så blir det nye skatter.
Takk for at du ville lese disse ordene mine. Det var godt å dele dem.
Jeg ønsker ikke å bli for privat i bloggen min, men dette er personlige interiørsider
jeg ville dele med dere.
Takk for alle gode ord dere legger igjen. Dere skal vite at det gir meg så MYE.
Mine lesere, dere er også en kilde til energi og glede i livet mitt! Takk!
Pin It!

47 kommentarer:

 1. Det gjør godt å starte med rene ark (eller hvite vegger) en gang i blandt.
  Er rimelig fersk som blogger selv, men føler at tilbakemeldigene og alle de andre fantastiske bloggene der ute, gir meg veldig mye energi og inspirasjon tilbake.
  GO GIRL!!!

  Hilsen Guri

  SvarSlett
 2. Åhhh, nå sku eg inn for å gratulere deg med å værr godeste Thea sin bloggfavoritt, og så...

  Der traff du meg midt i hjerta. Blei heilt rørt eg.
  Det e jo møkje av detta som ikkje e nytt for meg, men så godt å sjå at du klare å setta ord på det på ein så fin måte.
  Du varme meg alltid vennen :o)
  Og gjørr meg glad ;o)

  SvarSlett
 3. Dette var et tøft innlegg å komme med, jeg beundrer deg for at du setter ord på det som så mange ikke tør/orker å gjøre. Jeg har sagt lenge at du er en av mine favorittbloggere, og det holder jeg selvsagt fast på. Mest av alt får jeg bare lyst å gi deg en gedigen klem nå, og jeg ønsker deg enda mer interiørglede i tiden fremover.
  Det er helt sant som du sier, det gir et prosjekt, det gir energi, det gjør de mørke dagene lysere. Og vet du hva? Det gjør du også, ved å spre dine herlige ord, og ikke minst vakre inspirerende blogginnlegg. Håper du fortsetter i lang lang tid fremover. Hilsen trofast leser:)

  SvarSlett
 4. Da forstår jeg i hvert fall at du forstår - og du vet også så inderlig godt at jeg forstår. Er det ikke godt å vite at noen forstår. Med stor F? Den beste klemmen i verden fra meg <3.

  SvarSlett
 5. Hipp hurra for deg som våger å dele! Tøft og personlig innlegg, og helt sikkert viktig for mange å lese at det er flere der ute som sliter. Som pårørende traff dette innlegget meg veldig, det må være lov å si at ting er vanskelige - og at noe hjelper.

  Har aldri kommentert før, men lest en stund. Blir alltid i godt humør av innleggene dine, fine farger og god lesing. Håper bloggen fortsatt hjelper mot alles tunge dager :)

  SvarSlett
 6. Et flott og rørende innlegg!
  Jeg har selv ingen barn, så vet ikke hva det vil si å ha fødselsdepresjon. Men jeg vet hva det vil si å ha mørke dager... De har jeg mange av, og flere av dager uten energi. Det er veldig frustrerende for en person som meg som egentlig er veldig sosial og kreativ!
  Klarer ikke å pusse opp så mye, men føler jeg får spillerom for min kreative side gjennom blogging. Og finner masse inspirasjon i andres blogger, b.l.a din!!
  Så takk for et fint og oppmuntrende innlegg. Og takk for daglig inspirasjon med vakre bilder og ord.

  Klemmer, Janni

  SvarSlett
 7. For et kjempeflott og rørende innlegg å lese.
  Er helt enig med deg, interiør og blogging er terapi, gleder meg til mange innlegg hos deg.
  Stor Stor Bjørneklem
  Fra Hilde

  SvarSlett
 8. Det är helt underbart att du hittat hem:) Det är många av oss som har liknande situation och jag tror att det är det som drar oss till varandra. Jag är i vilket fall jätteglad för att du är med i bloggvärlden med dina vackra blider och fin inspiration:)
  Bamse kramar

  SvarSlett
 9. Åå, fantastiske vennen! For et rørende og modig innlegg! Jeg kjenner meg så altfor god igjen i det du skriver, og har nettopp skrevet et innlegg som omhandler noe av det samme.

  Det er ikke så mange som vet det, men et av barna mine er kronisk sykt. Det er ofte mange tøffe tak, bekymringer, medisiner og sykehusbesøk. Jeg skriver veldig lite om slike ting på bloggen min, for meg er bloggen min et fristed. Man kan vel på mange måter si at jeg bruker den som terapi, og det er herlig å føle at det hjelper! De sier man ikke kan kjøpe glede, men å omgi seg med vakre ting hjelper så absolutt på så mangt. Det gjør også følelsen av at man kan skape noe vakkert og at man føler at man gjør noe konstruktivt! Det er ikke til å stikke under en stol at gode ord fra kjente og ukjente noen ganger kan dra en opp av gjørma og gjøre hverdagen litt lysere!

  Krysser fingrene for at alt bare blir lysere for deg heretter, vennen min! Det fortjener du! Bloggen din er alltid fantastisk å besøke, og jeg vet du er en fantastisk mamma! Det synes på barna dine!

  Stor klem fra meg!

  SvarSlett
 10. For et fint innlegg. Du skriver så nært og godt, og jeg kjenner det treffer meg i hjertet. Jeg er så glad for at du fant veien til interiørbloggingen, for du gir oss lesere så mye glede og energi med innleggene dine!

  Stor klem!

  SvarSlett
 11. Så flott at du har det bedre nå! Så flott at interiørinteressen og skapertrangen også kan gi livsglede. Jeg har følt det selv også. I tunge tider henter jeg ren og klar inspirasjon fra bladene mine, prosjektene mine og ideéne. Og fra denne verden, bloggene. Så fint å få kjenne deg litt bedre. Du er raus. Klem fra meg.

  SvarSlett
 12. Takk for at du deler, både vakre bilder og ord, og tankene dine. Jeg forstår deg veldig godt, uten å utdype så kan jeg si at mye av det du skriver også gjelder meg. Glad for at du er her, du beriker mitt liv med hvert eneste innlegg, lite eller stort. *♥*

  SvarSlett
 13. Kjære, gode deg! Du rører meg virkelig i hjertet når jeg leser det du skriver.. Så vondt å høre om de vanskelige opplevelsene dine! Jeg syns du er virkelig modig som vil dele dette med oss som følger deg og bloggen din - takk for at du tør!
  Jeg skriver lite om de vanskelige tingene, som mange andre interiørbloggere, og det er på en måte fint å kunne ha en litt egen verden i blogglandia. Samtidig er det godt at noen våger å dele dypere tanker og opplevelser, for det tror jeg de aller fleste vil kjenne seg igjen i. Kanskje vi ikke skal være så redde for å vise oss litt sårbare innimellom.
  Takk igjen for at du deler. Du er en utrolig inspirasjon gjennom bloggen, og virker som en varm dame og god mamma. Beklager lang kommentar.. *smiler*

  SvarSlett
 14. Jeg er så glad for at du fant veien opp igjen. <3 Glad i deg!

  SvarSlett
 15. oppussing er terapi for meg også:) Jeg har vel hatt en tendens til å ha det veldig travelt med alle mine prosjekter:) Da er det deilig å ha en mann som er stødig og jordnær og som kjenner meg og tar meg ned på jorda igjen:) "Trine, du vet...tapeten stikker ikke av" Og det gjør den jo ikke:)Viktig med pauser for meg, men resultatet blir bra:) Har også lært meg at farger, friske sådanne, betyr mye for min psyke:)

  Jeg hadde det også fælt da vi fikk vårt yngste barn for 16 år siden:) De 4 første månedene var ei tung tid, med mye gråt og fortvilelse:) men jeg gjorde en stor feil, og søkte ikke hjelp:) Vet ikke den dag i dag hva som gjorde at jeg kom ut av det...Men at mine nærmeste spilte en viktig rolle er det ingen tvil om:)

  Rørende innlegg:)

  Ha en flott dag du flotte kvinne:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 16. For et flott og rørende innlegg! Tusen takk for at du deler disse tankene med oss :)

  SvarSlett
 17. For ett godt innlegg!
  Stå på videre tøffe jente!

  Linda - hjertehuset:-)

  SvarSlett
 18. Takk for at du deler med oss, vakre deg! Så bra at dagene er lysere - og at kreativiteten gir deg energi!

  Ønsker deg alt godt. Mannen og de fine barna er heldige som har en så kreativ og skjønn mamma som deg.

  Ha en herlig tirsdag!
  klem

  SvarSlett
 19. Et veldig fint innlegg, på alle mulige måter!! Modig og flott, er du!!

  Veldig godt å lese at energien, kreativiteten og lyset er tilbake- det kommer alle til gode, til og med oss her i det store Blogglandia får nyte din skaperglede nå. :)

  Ha en finfin dag.

  SvarSlett
 20. For et fint og rørende innlegg, du traff nok mange av oss med dette innlegget.

  For meg er bloggen blitt en liten flukt fra en hektisk hverdag, og jeg vet godt hva det vil si å ha det tungt etter en fødsel (og jeg synes det er litt leit at jeg skal begynne å jobbe igjen nå som dagene endelig har blitt litt lettere..)og å bruke oppussing som en energiboost..


  Takk for at du deler, og så håper jeg at du blir her i blogglandia leeenge, du både inspirerer og gleder, og blogglandia er et bedre sted å være når du er her.

  SvarSlett
 21. Hei - så flott, klokt og personlig innlegg.
  Det er godt å ha god og forståelsesfull støtte fra sine nærmeste i en vanskelig tid. Tenk også hvor fantastisk det må være for mannen din å oppleve at energien og gløden din er tilbake igjen:)

  Selv om jeg ikke har opplevd det samme som deg, vet jeg at det er av stor betydning for min mentale helse hvordan jeg har det rundt meg - derav en over gjennomsnittet interesse for interiør;)

  Du har en nydelig blogg:)

  Ha fine dager fortsatt - god klem fra Bente.

  SvarSlett
 22. Sterke og ærlige ord fra en flott dame!

  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Go girl!

  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Varme klemmer ♥

  SvarSlett
 23. Så fint å lese! :) At du har blitt bedre med interiørterapi! Jeg også bruker interiør som terapi. Og du skriver, så folk kan kjenne seg igjen, i forskjellige grader såklart. Og jeg forstår jo godt at du har blitt bedre ved ditt interiør.. man blir jo glad bare av å se på bloggen din, med mange herlige farger og former! :)

  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 24. Så vakkert skrevet, takk for at du deler.
  Klem

  SvarSlett
 25. Fiiin blogg- og fint innlegg! Likar så godt den gamle kontorstolen med hjul som du har. Ein slik finst i vaskekjellaren i blokka mi, og eg har alltid grådig lyst å ta den med meg heim kvar gong eg vaskar klede... Ein dag gjer eg vel alvor av tanken (den blir jo ikkje brukt der nede!) :-)

  SvarSlett
 26. Dette var sterk lesing! Jeg sitter her med tårer i øynene, for gjenkjennelsesfaktoren var stor. Selv om min sykdom ikke var etter fødsel. Men vet du, hos meg også så hjalp det kreative meg sakte ut av mørket. Og etterhvert inn i Blogglandia. Det er jeg så takknemlig for:-D Kreative prosjekter er så absolutt en kilde til energi og glede!

  An-Magrit, du er tøffere enn toget! Så flott at du deler. Dette innlegget tror jeg betydde mye for mange. TAKK!

  Og forresten, takk for koselig kommentar:-) Det flotte biblioteket jeg jobber på er Deichman Bjørnholt. Et kombinert folke- og skolebibliotek på 2000 kvm, beliggende på Bjørnholt skole (i nærheten av Klementsrud).

  Og grattis som bloggfavoritt hos Thea! Det er fullt forståelig:-)

  Håper du nyter dagen:-)
  Stor klem!

  SvarSlett
 27. her kan ser vi på alle som svarer..
  hvor viktig det er å dele og være ærlig,
  ikke alltid være så sterk.
  du skriver så utrolig fint - tårene triller.
  tusen tusen takk for at du sier det vi
  andre tenker, men ikke tør skrive om.
  det du skriver er viktig altså (du og Nina),
  for meg var det det eneste som hjalp - at jeg skjønte jeg ikke var alene om å ikke fikse alt hele tiden, og vi må ikke være redd for å si det!
  for meg gikk det ett år hvor jeg hadde lyst til å blogge men ikke klarte noe. Sakte men sikkert gjennom bloggingen koser vi oss og henter energi!
  jeg gleder meg til fortsettelsen med deg og alle de beste menneskene her inne!
  masse kjærlighet fra meg på en vanlig Tirsdag

  SvarSlett
 28. Hei på dæi!
  No sitt æi hær med tåra i øyan over det du skriv. Du e så tværs gjænnom god og ærlig, og æi blir så imponert over kor flink du e til å se gleden i de små tingan her i kværdagne!
  Fødselsdepresjon må være veldig tungt, men så godt å høre at du har kommen godt ut av det og at du har en mann som har støtta dæi. Det e så utrulig viktig. Æi føle helt klart at interiør e terapi. Har æi en dårlig dag så e det bare å begynne å omøblere litt, fikse litt på ting med malepensel eller stoff, og vips, så e det dumme helt glemt:) Vi e bra heldige som har interiør som hobby:)
  Vil sende dæi en kjæmpegod klæm og si tusen tusen takk for at du delte så personlige ting med oss:)
  Ha en finfin dag

  SvarSlett
 29. Jeg kjenner meg igjen.

  For meg er interiør terapi.
  Etter at jeg mistet mamma for ca ett år siden, har jeg funnet mye glede i og ha litt forskjellige prosjekter hjemme:) Liker å pynte og ordne:)

  Ha en fin dag.

  W

  SvarSlett
 30. Å, jeg ble helt varm her jeg sitter nå. Inni meg. Over å lese om dine vanskelig stunder, så leit, men så deilig og lese videre at det har kommet seg, at du har fått energi og glede. Du har en nydelg blogg, og virker som en fantastisk dame. Fortsett med det!
  Klemmer fra meg

  SvarSlett
 31. så flink, og sterk du er..som har kommet deg STYRKET gjennom en slik vanskelig periode!
  tøfft av deg å dele dette, men godt med støtte og forståelse!
  klem!

  SvarSlett
 32. Vil bare si takk, kjære An-Margret! Dette var flott og rørende å lese. Dette kjenner jeg godt! Dette skjønner jeg godt! Tusen takk, kjære deg.
  Storklem fra PiPa

  SvarSlett
 33. du er fantastisk! jeg er så glad for å kjenne deg <3

  SvarSlett
 34. Takk for ærligheten din, jeg er så glad for at jeg fant både deg og prydeligbloggen. For noen fantastiske folk!!

  SvarSlett
 35. Tenk at blogging kan ha en så stor positiv effekt på livet! Jeg er glad for at du er over kneika og SÅ glad for at du er her og sprer glede! Du gjør at sola skinner litt ekstra hos meg også:)

  Stor klem fra Sissel:)

  SvarSlett
 36. Så deilig å lese dette, takk for at du deler. :-)

  Jeg stortrives her hos deg, og finner alltid nydelige bilder og herlige, lette og fargesprakende bilder som gjør meg glad og fornøyd. :-)

  Ha en fin dag videre.
  Klem Jenny

  SvarSlett
 37. Takk for et fint innlegg. Det var veldig godt å lese ordene dine og så fint at du deler.
  Jeg har en litt vanskelig periode akkurat nå og da hjelper det mye å se at andre setter ord på sitt.
  Klem, Anne Lise

  SvarSlett
 38. Takker så mye for at du delte dette med oss! Jeg kjente meg faktisk veldig godt igjen i det du skriver. -Ikke pga. fødselsdepresjon, men en helsesituasjon som bare har gått nedover, og formørket livet stort på mange måter. Jovisst er det terapi i å skape! Om det er interiørmessig eller på andre plan, så gir det en god følelse å se at man kreerer, lager liv og kan jobbe for noe som har personlig betydning.
  Virkelig godt skrevet, og tusen takk for det du gir av deg selv, -både kreativt, og via dette innlegget. Det krever mot å være sårbar, og dele det med andre. Du er jo også en av de bloggerne som gir liv, lyst og glede for oss andre som trenger en puff. Husk det! :)

  SvarSlett
 39. Tusen takk. Dette rørte meg virkelig. Lykke til videre med bloggingen. Det du viser oss gir i allefall meg mye inspirasjon. Jeg er fortsatt ikke kommet helt ut av det mørke hullet men er på vei. Du hjelper meg videre på vei med å dele dine tanker. Klem fra meg

  SvarSlett
 40. Flott innlegg!! Godt at du har funne vegen ut igjen - og at gleda er tilbake! - og du skal vite at mange har/har hatt det som deg! Takk for at du deler!

  god klem frå meg

  SvarSlett
 41. dette var et utrolig flott, dønn ærlig og veldig GODT blogginnlegg!

  vi er flere som bruker kreativiteten for å holde hodet over vannet - og det er godt å være mer enn én.

  SvarSlett
 42. Takk for at du deler av hjertet!

  Det gir motivasjon og håp for meg som også sliter med kronisk utmattelse for tiden. Det å ikke klare å jobbe og være mamma osv gjør noe med et menneske. Jeg har også sugd til meg energi fra blogger som deg, og valgte å starte å blogge for å gjøre noe for meg selv når det passer meg. Samle ider og inspirasjon på ett sted. Hadde aldri tenkt at etter så kort tid, har jeg fått et lite "nettverk" med andre bloggere som jeg kjenner at gir meg så mye. Bare det å bli "sett" av noen i hverdagen er så verdifullt.

  Takk for at du er en inspirasjon for meg i både ord og bilder...
  God klæm fra Siw.

  SvarSlett
 43. Hei An-Magritt!
  Må bare si at jeg (siden slutten av desember) har blitt helt AVHENGIG av din blogg - som er den nydeligste noensinne. Når jeg i tillegg leser hva du skriver i dette innlegget, blir jeg kjemperørt! Stå på videre med blogging, oppussing, innredning og familieliv!

  Store klemmer fra Torunn Irene :) :)
  (som er en ivrig interiørfreak selv...)

  SvarSlett
 44. Torunn Irene = kusine av Asbjørn ;) I tilfelle du skulle lure.

  SvarSlett
 45. Så ærleg og flott inlegg! Det er fint at nokon tør å dele av det som ikkje rosenrødt her i interiør-verda også. Du har satt ord på interiør-terapi på ein veldig fin måte.
  Eg er fersk her i bloglandia, og har ikkje fulgt deg så lenge. Men det gjer godt å tenke på at gjennom å gje respons på det som er til inspirasjon for meg, så kan det vere med å gi glede og inspirasjon tilbake til blogg-forfattaren.
  Takk for at du deler :)

  SvarSlett
 46. Så fin blogg du har. Jeg har lagt en link til deg på min blogg. :) Fint det du skriver om hvor viktig interiør ble for deg, og at dette ble noe som hjalp deg i en vanskelig periode. Jeg har veldig tro på at estetikk er viktig for oss. Det å ha vakre ting rundt seg. Gleder meg til å følge deg videre!

  SvarSlett